Meny
Om Fryksdalens Sparbank
Vår organisation
Finansiell information
Vårt samhällsengagemang

Vår historia

Flygfoto över Sunne
Vy över Sunne och Fryken.

Den 5 oktober 1856 öppnades ett bankkonto åt den då ettåriga flickan Svea Christina Loberg. Svea Christinas far satte in 13 riksdaler och 16 skilling Banco och bankrörelsen var startad. Men vår historia startar faktiskt redan ett år tidigare. 1855 beslutade sockenstämman i Sunne att starta Sunne Sparbank.

Syftet med att starta en lokal sparbank var att det skulle bli enklare för invånarna att spara och att räntevinsten skulle komma orten till godo. Fryksdalens Sparbank är fortfarande en lokal och fristående bank över 160 år senare med samma syfte och uppdrag.

 

1856 såg orten Sunne annorlunda ut än i dag. Det lilla samhället vid sundet, som då hette Sundsvik, befolkades endast av ett hundratal personer. Ute i de kringliggande socknarna Gräsmark, Lysvik, Västra och Östra Ämtervik var befolkningen desto större. På 1880-talet uppgick befolkningen i nuvarande Sunne kommun till 27 000 personer.

 

Flera banker blir en

Sunne Sparbank startades 1856 och under åren som följde startades nya sparbanker i Fryksdalen. Östra Ämtervik startade bank 1889, i Västra Ämtervik år 1898 och i Lysvik 1904.

 

Sedan 1968 är vi en bank som fick namnet Fryksdalens Sparbank. Föreningsbanken i Sunne som startades som Sunne Jordbrukskassa 1933, blev en del av Fryksdalens Sparbank 1998.

 

1968 är ett viktigt årtal för Fryksdalens Sparbank. Många andra sparbanker valde då att gå samman till Länssparbanken i Värmland, som sedan blev en del av det som idag är Swedbank. Styrelserna för sparbankerna i Sunne, Östra Ämtervik, Västra Ämtervik och Lysvik valde en annan väg - att finnas kvar som lokala sparbanker.

 

2012 öppnade Fryksdalens Sparbank ett kontor i Sysslebäck i norra Klarälvdalen. Idag har banken två kontor och är den enda banken i världen med huvudkontor i Sunne.

Första kunderna i kassaboken för Sunne Sparbank år 1856

För bygdens bästa sedan 1856

Den 5 oktober 1856 öppnades ett bankkonto åt den då ettåriga flickan Svea Christina Loberg. Svea Christinas far satte in 13 riksdaler och 16 skilling Banco och bankrörelsen i Fryksdalen var startad.

Gamla bankhuset, nuvarande kommunhuset i Sunne på 1950-talet.

Sunne Sparbank

Sparbanken byggde ny banklokal till hundraårsfirandet 1956. Huset är numera kommunhus i Sunne. Dagens banklokal på orten byggdes 1986. 

Bankens historia på tre minuter

Vår vd Urban Rohdin berättar om hur det begav sig när sparbanken i Sunne grundades.

Vi lever här

Som lokal sparbank bidrar på olika sätt, bland annat genom att delar av vår vinst går till lokala insatser, vi sponsrar lokala föreningar och event och vi utbildar både unga och äldre i vardagsekonomi och våra digitala tjänster. 

Sparbankseken

Eken har funnits som en sparbankssymbol sedan 1928. Under årens lopp har logotypen utvecklats och förändrats, men eken som symbol för sparbanken har hela tiden funnits kvar.

 

"Fast rotad är den trygghet som bygges på sparande slantar"

Sparbankseken