Meny
Våra tjänster
Låna pengar
Kort och betala
Spara och placera
Pension
Försäkringar
App, internetbank och BankID
Händelser i livet

Pressmeddelande 2023-05-15

Stor vårstädning för tredje året i rad

Lördag 13 maj deltog drygt 300 ungdomar och ledare i femton lokala idrottsföreningar i en stor vårstädning runt om i Sunne och Sysslebäck. Det är tredje gången som Fryksdalens Sparbank arrangerade den stora vårstädningen som sker tillsammans med Sunne och Torsby kommuner, flera lokala företag och Städa Sverige som är idrottens egen miljöorganisation.

-Det är tredje året i rad som Fryksdalens Sparbank arrangerade Stora vårstädningen tillsammans med idrottsföreningar och näringsliv i vårt verksamhetområde och under de två tidigare åren har vi totalt samlat in 5,7 ton skräp, säger Urban Rohdin, vd på Fryksdalens Sparbank. 

Föreningarna som deltog fick ansvara för varsitt städområde och fick ersättning för sitt arbete. Det var ungdomar och ledare i de lokala idrottsföreningarnas som utförde städningen och alla som deltog fick genomgå en utbildning i miljökunskap inför städdagen.

Drygt 300 personer i femton lokala idrottsföreningar kommer att vårstäda Sunne, Gräsmark, Lysvik, Rottneros (Sunne Ski & Bike), Västra Ämtervik, Östra Ämtervik, Stöllet, Likenäs, Branäs och Sysslebäck.

- Den här aktiviteten är bra för både vår närmiljö och ger lite extra klirr i kassan till föreningarna, säger Urban Rohdin som tillsammans med ett gäng medarbetare själv vara med under vårstädningen.

Det lokala näringslivet är med i projektet
Även i år har Fryksdalens Sparbank knutit till sig flera lokala partners, både i Sunne och Sysslebäck. De företag och organisationer som är medfinansiärer i projektet är Driconeq, Vildmark i Värmland, Näckåns Energi, Fastighetsbyrån i Sunne och Torsby, Sunne Ski & Bike, Selma Spa, Branäs, Sunne och Torsby kommun, Tuab, Mitt Sunne och Optipack. Coop i Sunne och Sysslebäck bjuder alla miljöhjältar som städar på fika under dagen.

De föreningar som städade i år var Ämterviks FF, Västra Ämterviks IF, Gräsmark GoIF, Lysviks IF, IS Emtarna, IFK Sunne Fotboll, Mallbackens IF Sunne, KFUM Sunne Basketbollklubb, Sunne Skridskoklubb, Sunne Ryttarförening, Sunne Alpina Klubb, Kvistbergsskolans IF, Finnskoga IF och Nordvärmlands FF.

Stora delar av Värmland städades under helgen
Städningen har även spridit sig till andra delar av Värmland och Westra Wermlands Sparbank arrangerade en liknande städaktivitet för första gången i sitt verksamhetsområde samma dag. Totalt var det därmed 30 föreningar med över 600 deltagare som gjorde en gemensam insats för miljön denna dag i Värmland.

Allt skräp som samlades in kommer att vägas och frågan är om det blivit mindre skräp i år eller om fjolårets vikt på  3,2 ton kommer att överstigas.

Kontaktpersoner
Urban Rohdin, vd tel 0565-174 17
Anna Öhgren Bodén, kommunikatör tel 0565-175 15
Katarina Ridderberg, projektledare Städa Sverige, 0730-58 82 79