Meny
Våra tjänster
Låna pengar
Kort och betala
Spara och placera
Pension
Försäkringar
App, internetbank och BankID
Händelser i livet

Vattenkraft, solkraft och drivkraft för bygdens bästa

-Det roligaste jag vet är att se nya möjligheter och försöka förverkliga det också, säger Jan-Anders Jante Carlsson som är vd på Näckåns Energi AB i Sysslebäck och huvudman i Fryksdalens Sparbank. Näckåns Energi är ett elbolag med över hundra år på nacken, men som alltid tänkt framåt och varit en viktig drivkraft i områdets utveckling.

En leende man står i skogen med berg i bakgrunden.

"Det roligaste jag vet är att se nya möjligheter och försöka förverkliga det också"

 

Jan Anders Carlsson, Näckåns Energi AB

För två år sedan invigde Näckåns Energi Sveriges första nybyggda vattenkraftverk sedan 1970-talet i Näckåfall. Kraftverket försörjer nu ca 650 hushåll med förnybar energi.

 

Energibolaget har även startat bygget av en solcellspark i anslutning till vattenkraftverket. - Vattenkraften och solkraften kommer att komplettera varandra, berättar Jante. Målet är att det ska bli Värmlands största solcellspark och ge el till ca 1 000 hushåll.

 

Näckåns Energi producerar förnybar el, distribuerar el i ett eget nät samt handlar med el. De är även verksamma i andra branscher i bygden. -Vi driver Nordvärmlands svar på Clas Olsson, säger Jante. Det är diversebutiken Radioel, som säljer allt från fiskeutrustning till målarfärg. Näckåns Energi har även sett till att Torsby kommun är den laddstolpstätaste kommunen i Sverige per invånare.

 

Drivkraft och att tänka nytt finns i Näckåns Energis DNA. De var pionjärer inom turismen i området när de byggde Långbergets Sporthotell, de har drivit lanthandel och värdshus och företagets grundare startade upp bygdens första industriområde med sågverk och snickeri i början av 1900-talet.

 

När två banker lade ner sina kontor i Sysslebäck på kort tid, var Jante en av de som jobbade för att få en annan bank på orten. Han kontaktade ledningen i Fryksdalens Sparbank som beslutade sig för att satsa på bygden och öppnade ett kontor i Sysslebäck 2012.

 

Vad är din drivkraft?

Fryksdalens Sparbank finns till för dig som lever här. Vi är den enda banken i världen med huvudkontor i Sunne och eftersom vi saknar aktieägare som kräver del av vår vinst, går vinsten tillbaka till bygden vi lever i.

 

Det är enkelt att byta bank, mycket enklare än vad många tror. Välkommen som kund, du också!