Meny
Våra tjänster
Låna pengar
Kort och betala
Spara och placera
Pension
Försäkringar
App, internetbank och BankID
Händelser i livet

Maria satsade på sin hästdröm

-Nu har jag lärt mig att fokusera på det jag är bra på. Jag inriktar mig på avel och låter andra rida in och träna mina hästar, säger Maria Sandin Jansson som föder upp islandshästar på en gård i Västra Ämtervik. Man behöver inte klara av allt själv, utan man måste samarbeta med andra. Det är många som är inblandade i en hästs framgångar.

 

En kvinna med två hästar

"Man behöver inte klara av allt själv, utan man måste samarbeta med andra. Det är många som är inblandade i en hästs framgångar."

 

Maria Sandin Jansson, islandshästuppfödare

Och Maria har verkligen fått framgångar med sina hästar genom åren. Hon äger bland annat hingsten Viking från Österåker som tillsammans med ryttaren Vignir Jonasson vann avels-VM 2015 och nu ligger topp sju i världen och etta i Sverige i töltgrenen T1.

 

Viking har över 120 avkommor och har många bra sidor. - Han är bra i både avel- och sportgrenar och var den första islandshästen som fick över 9.0 poäng i ridegenskaper utanför Island, berättar Maria som själv har fått tio avkommor efter sin svarta hingst.

 

För ett par år sedan bestämde sig Maria sig för att satsa stort på sin dröm och köpte granngården ett stenkast från där hon och familjen bodde. – Här fanns bättre möjligheter att bedriva min hästverksamhet och när chansen dök upp, så vi körde på det. Här kan jag satsa fullt ut, säger Maria.

 

På gården bor Maria med sin man, två barn, en hund och en flock islandshästar som går och betar nere vid sjön Aplungen. Efter lite huvudräkning kommer Maria fram till att hon just nu äger 14 hästar. – Jag har sju ston, en avelshingst, en valack, fyra ungston och en liten nyfödd hingst som föddes i somras.

 

Maria vill fortsätta att utveckla sin verksamhet och hoppas att få fem föl nästa sommar. – Vikings avkommor har visats sig bli bra hästar. De är coola och har lätt för gångarterna precis som sin pappa, säger Maria som också lyfter fram hur viktiga stona är för en bra avel.

 

Att driva en hästgård kräver både tid och energi och tidvis har Maria stött på motgångar. - Det ska vara lite mer roligt, än det är jobbigt, säger Maria. Ibland har det bara gått emot, men det här ”hästviruset” sitter kvar än efter alla år, så det kommer nog alltid att finnas hästar på gården.

 

-Jag jobbar som lärare och det är på samma sätt med barn som med hästar. De märker direkt om man har en dålig dag, säger Maria. De speglar dig och ger tillbaka det som du ger till dem.

 

Vad är din passion i livet?

Fryksdalens Sparbank finns till för dig som lever här. Vi är den enda banken i världen med huvudkontor i Sunne och eftersom vi saknar aktieägare som kräver del av vår vinst, går vinsten tillbaka till bygden vi lever i.

 

Det är enkelt att byta bank, mycket enklare än vad många tror. Välkommen som kund, du också!

Bli privatkund
Bli företagskund
Läs om fler av våra kunder