Meny
Våra tjänster
Låna pengar
Kort och betala
Spara och placera
Pension
Försäkringar
App, internetbank och BankID
Händelser i livet

Glass på menyn hos mormor i Lysvik

I ljuvliga Lysvik ligger ett av Fryksdalens populäraste besöksmål under sommaren. Det är Mormors Glasscafé som drivs av Eva Larsson och dottern Catarina. –Vi gick en starta eget-kurs för många år sedan, då vi var sugna på att hitta på något eget, berättar Eva. De hade ingen erfarenhet av caféverksamhet sedan innan, men tyckte att det skulle vara roligt att prova på. –Vi tänkte att ”går det så går det, och går det inte så kvittar det”, säger Eva.

Två kvinnor dricker kaffe i ett café

"Vi hade en annan bank när vi startade, men när Fryksdalens Sparbank öppnande kontor i Sysslebäck så kände vi att vi ville byta till sparbanken. De öppnar kontor när andra banker lägger ner och gör mycket för bygden"

Eva Larsson

Drog igång i mindre skala

Både Eva och Catarina hade andra jobb när de drog i gång i mindre skala 2007 och hyrde in sig i det gamla missionshuset i Lysvik. I missionshuset blev de kvar och de köpte fastigheten av församlingen fem år senare. –Vår artonde säsong drar i gång nu till påsk, säger Catarina Larsson. Vi har ju främst öppet under sommaren, men även under utvalda helger på hösten och vintern.

Namnet Mormors Glasscafé var det ett av Evas barnbarn som kom på. –Det är den känslan vi vill att våra gäster ska uppleva här. Att de kommer hem till mormor, säger Catarina.

Populärt besöksmål

Under högsäsongen är glasscafét ett populärt besöksmål och ca 20 anställda jobbar där under sommaren. – Det bästa med att driva glasscafé är att vi träffar mycket folk och de flesta är glada när de ska hit och äta glass, säger Eva. –Jag tycker att det är roligt att vi kan erbjuda sommarjobb i bygden, fyller Catarina i. –Vi brukar få in ansökningar redan vid nyår och vi har aldrig behövt annonsera för att få arbetskraft.

Investerar i verksamheten

Det gamla missionshuset har renoverats sedan starten och en stor altan mot Fryken byggdes för några år sedan. –Det finns alltid något att fixa här. Vår vinst går till att ständigt förbättra verksamheten, berättar Eva. Den senaste investeringen var ett uterum i trädgården dit gäster som sitter ute kan gå om det kommer en plötslig regnskur.

Bytte bank

–Vi hade en annan bank när vi började med vårt företag, men när Fryksdalens Sparbank öppnande kontor i Sysslebäck så kände vi att vi ville byta till sparbanken. De öppnar kontor när andra banker lägger ner och gör mycket för bygden, säger Eva. –Jag fick bra hjälp av banken när jag skulle ombilda min enskilda firma till ett aktiebolag. Då var det mycket som skulle ändras och skickas in, minns Eva.

Godaste glassen

Men vilket är den godaste glassen på menyn egentligen? Catarina tipsar om Fryksdalens Sparbanks egen glass på menyn som heter ”Spargrisen” –Det är många smaker för pengarna. Eva tycker att ”Salta bönan” är ett bra val med salt kolaglass, kolasås och caramel latte-glass.

Oavsett vilken glass du väljer på menyn, kommer du garanterat få en smakfull upplevelse hos Mormors Glasscafé.

Det är enkelt att byta bank

Fryksdalens Sparbank finns till för dig som lever här. Vi är den enda banken i världen med huvudkontor i Sunne och eftersom vi saknar aktieägare som kräver del av vår vinst, går vinsten tillbaka till bygden vi lever i.

Det är enkelt att byta bank, mycket enklare än vad många tror. Välkommen som kund, du också!

Bli privatkund
Bli företagskund
Läs om fler av våra kunder