Meny
Våra tjänster
Låna pengar
Kort och betala
Spara och placera
Pension
Försäkringar
App, internetbank och BankID
Händelser i livet

Anna förverkligar sin dröm på släktgården

- När man driver företag på landsbygden behöver man ha en bank med lokal förankring, för det krävs att banken både har kunskap om området och fingertoppskänsla. När vi skulle bygga vårt hotell var det svårt att få finansiering av storbankerna, för besluten togs inte här utan i Göteborg eller Stockholm. Vi tog kontakt med Fryksdalens Sparbank och där fick vi hjälp med både finansiering och bra råd och tips inför investeringen, säger Anna Sahlström Mirkovic som är vd och ägare på Sahlströms Kultur AB.

Anna Sahlström i konferenssalen på Sahlströmsgården

"Vi tog kontakt med Fryksdalens Sparbank och där fick vi hjälp med både finansiering och bra råd och tips inför investeringen"

Anna Sahlström Mirkovic

Konstnärsgård med en spännande historia

Sahlströmsgården är en konstnärsgård i Utterbyn utan för Torsby med en spännande historia som lockar besökare från hela världen. Gården är fylld med minnen av intressanta konstnärsöden och sekelskiftesmiljön finns bevarad. Under tidigt 1900-tal samlades konstnärer och kulturpersonligheter från hela landet på gården där de fann inspiration i naturen och människorna och både konstverk och brev finns bevarade.

– Idag driver vi hotell, restaurang, butik, konferens, bröllop, konstutställningar och guidade visningar på gården och vi har byggt upp verksamheten stegvis. Vi började på 1990-talet med guidade visningar. Innan restaurangen byggdes serverade min pappa och hans fru kycklingsallad inne i mangårdsbyggnaden på husets finporslin till våra besökare.

Unika rum som speglar gårdens själ

2010 stod hotellet klart med 30 rum som alla speglar gården med trägolv, trasmattor och hemvävda gardiner enligt Ida Sahlströms mönster. – Vi vill att våra gäster ska känna sig som en del av vår historia, säger Anna.

Sahlströmsgården bär en rik historia kopplad till storbonden och riksdagspolitikern Per Sahlström, som även kallades Fryksdalskungen. Hans barn Anna, Bror och Ida blev alla konstnärer på olika sätt. Det är en plats där arvet lever vidare och en plats där Fryksdalens Sparbank varit en del av utvecklingen.

En plats under ständig utveckling

Tre år efter att hotellet öppnades blev Sahlströmsgården utsedda till gasellföretag av Dagens Industri och företaget fortsätter att utvecklas hela tiden. – Min stora dröm är att restaurera uthuslängan där vi idag har galleri i det gamla stallet och göra en till konferenssal och en större butik, säger Anna.

Det är enkelt att byta bank

Fryksdalens Sparbank finns till för dig som lever här. Vi är den enda banken i världen med huvudkontor i Sunne och eftersom vi saknar aktieägare som kräver del av vår vinst, går vinsten tillbaka till bygden vi lever i.

Det är enkelt att byta bank, mycket enklare än vad många tror. Välkommen som kund, du också!

Bli privatkund
Bli företagskund
Läs om fler av våra kunder