Meny
Våra företagstjänster
Betala och ta betalt
Företagslån och finansiera
Spara och placera
Pension och försäkring
Internetbank, app och BankID
Er verksamhet

Trygga din pension som företagare

Företagare behöver ta eget ansvar för sin pension, men många vet inte hur pensionssystemet fungerar. Vi förklarar hur pensionen fungerar så att du kan få bättre marginaler som pensionär.

Leende affärskvinnan med orange blus talar i mobil vid ett fönster

Tänk så här kring pensionen:

 1. Ta reda på vilka pensionsinkomster som du förväntas få, till exempel genom minpension.se

 2. Fundera på vilken inkomst du vill ha som pensionär. Pensionen är inte något som bara löser sig. Tänk igenom vilka förväntningar du har på pensionärslivet och lägg upp en plan för att nå dem.

 3. Ta ut en skälig lön. En högre lön ger högre allmän pension upp till "taket" på 51 250 kronor/månad (2024). Även sjuk- och arbetslöshetsersättning baseras på löneuttaget.

 4. Börja spara så tidigt som möjligt till din pension. Även mindre månatliga avsättningar kan få stor betydelse på sikt. Ett riktmärke är att spara i linje med anställdas tjänstepension: 4,5 - 6 procent av lön upp till 47 625 kronor/månad (2024). och 30 procent av det som överstiger den nivån.

 5. Många företagare räknar med att kunna sälja företaget när de pensioneras och anser därför att de inte behöver spara. Men att veta vad företaget har för värde i framtiden är omöjligt. Komplettera med ett sparande som är avsett för din framtida pension.

Större eget ansvar för pension för företagare

Som företagare behöver du känna till hur pensionssystemet fungerar och ta ett betydligt större ansvar för din framtida pension än vad anställda behöver göra.

Pensionsinkomster kommer i första hand från den allmänna pensionen och tjänstepensionen. Den allmänna pensionen baseras på den lön du som företagare tagit ut under ditt yrkesliv och för att få tjänstepension måste du själv sätta av till den.

Många företagare väljer att hålla ned sitt löneuttag och istället väljer att ta ut utdelning från företaget. Det slår direkt mot den allmänna pensionen. Många fler företagare skulle också behöva göra pensionsavsättningar i nivå med vad anställda får genom sin tjänstepension.

Hur mycket ska du avsätta till pension?

Ett högre löneuttag ger högre statlig pension upp till taknivån på 51 250  kronor per månad (2024). De flesta anställda får utöver det avsättningar till tjänstepension via sina arbetsgivare.

Ett riktmärke är att sätta av motsvarande vad anställda med tjänstepension har via sina arbetsgivare, det vill säga 4,5 - 6 procent av inkomster upp till cirka 47 625 kronor/månad (2024). Tar du ut en lön över det bör du för att få motsvarande tjänstepension som en anställd dessutom sätta av 30 procent av det överstigande beloppet.

Pension för dig och dina anställda

Vi erbjuder tjänstepension och försäkringar för både små och stora företag. Vill du bli en mer attraktiv arbetsgivare eller förbättra din pension som egenföretagare? Vi hjälper dig att hitta rätt lösning!

Extrainsättning tjänstepension

Har du utrymme för extrainsättning till din pension? Vi hjälper dig att se vad som är bäst för dig och företaget. 

Andra läste också

 • Pension - så funkar den och så kan du påverkar den

  Allmän pension, tjänstepension, premiepension – och eventuellt eget sparande. Så här funkar pensionssystemet och så kan du påverka hur stor den blir. 

  Så funkar pensionen
 • Tips inför deklarationen för dig som företagare

  Dags för deklaration? Här får du som företagare tips och råd hur du ska gå tillväga.

  Deklarationstips för företagare