Hoppa till textinnehållet

Allmän pension - från staten

Ökad avkastning på fonderna i din premiepension ger dig högre allmän pension. För dig som är ung har det större betydelse än för dig som inte har så långt kvar till pensionen. Vi kan hjälpa dig med det viktiga premiepensionsvalet.

Varje år avsätts 18,5 procent av din pensionsgrundande inkomst, upp till 7,5 inkomstbasbelopp, till allmän pension. Du kan själv välja vilka fonder pengarna ska placeras i med 2,5 procent av premiepensionen (PPM). Om du inte har gjort något val sätts pengarna in på AP7 Såfa.

Gör ett aktivt val

I premiepensionssystemet finns en mängd fonder, såväl aktiefonder som blandfonder och räntefonder, samtliga med Premiepensionsmyndighetens rabatt på fondavgiften.

Logga in på Pensionsmyndigheten för att se vilka fonder du har på ditt premiepensionskonto idag, hur mycket de är värda och vilka avgifter de har. Gör ett aktivt val för att öka möjligheterna till god avkastning och en bättre pension. Du kan ha högst fem fonder samtidigt och du kan när som helst byta fonder eller ändra fördelningen mellan dem.

 

Allmän pension och premiepension

När du arbetar sätts pengar av till din statliga allmänna pension. En del av denna är premiepensionen. Varje år sätts nya pengar in på ditt premiepensionskonto. Genom att välja hur dina pengar placeras och förvaltas kan du själv påverka din premiepension. Låt oss hjälpa dig få en bra framtida pension!

Orange kuvert årsbesked för allmän pension

Varje år skickar Pensionsmyndigheten ut det orange kuvertet till dig som privatperson. Det är en vägledning om hur mycket du kan förvänta dig att få i allmän pension och visar hur mycket du hittills har tjänat ihop från staten.

Varje år avsätts 18,5 procent av din pensionsgrundande inkomst, upp till 7,5 inkomstbasbelopp, till allmän pension. Du kan själv välja vilka fonder pengarna ska placeras i med 2,5 procent av premiepensionen (PPM). Om du inte har gjort något val sätts pengarna in på AP7 Såfa. På pensionsmyndigheten.se eller i ditt orange kuvert kan du se vilka fonder du har och hur mycket de är värda.

 

Gör ett aktivt val av i din premiepension 

 

Logga in på Pensionsmyndigheten för att se vilka fonder du har på ditt premiepensionskonto. Gör ett aktivt val för att öka möjligheterna till god avkastning. Du kan ha högst fem fonder samtidigt och du kan när som helst byta fonder eller ändra fördelningen mellan dem.

 

I premiepensionssystemet finns över 30 av Swedbank Roburs fonder, såväl aktiefonder som blandfonder och räntefonder, samtliga med Premiepensionsmyndighetens rabatt på fondavgiften.

 

Så här gör du för att välja Swedbank Roburs PPM-fonder


1. Logga in på Pensionsmyndigheten med Mobilt BankID eller personlig kod.
2. Under Premiepension, klicka på byt fonder.
3. Välj fond och godkänn beställningen.

 

Swedbank Robur PPM-fonder

Kolla ditt premiepensionskonto (Pensionsmyndigheten.se)

Boka rådgivning för hela din pension eller premiepensionen

Banken erbjuder rådgivning på hela eller delar av din pension, inklusive premiepensionen. Oavsett om du vill vara aktiv eller inte med din premiepension kan du få förslag på lämpliga fonder att placera i.
Välkommen att kontakta ditt bankkontor eller Kundcenter på telefon 0771-22 11 22.

Vad är tilläggspension?

Du som är född före år 1954 får - förutom inkomstpension och premiepension - även tilläggspension. Hur mycket du får, när du blir pensionär, beror på hur mycket du tjänat in när du har arbetat. Du som är född före år 1938 får bara tilläggspension.