Hoppa till textinnehållet

Spara till barn - ge ditt barn en bra start

Kids in the garden playing with wooden boards.

Att spara pengar till barn kan ge en bra start i ett framtida vuxenliv, när tonåringen vill åka på språkresa eller ta körkort. Många föräldrar tycker det är svårt att veta vad som är den bästa sparformen för barn. Här berättar vi hur du kan tänka.

Börja spara till barn – i tre enkla steg

Välj belopp att månadsspara

Bestäm ett belopp som dras automatiskt från ditt lönekonto varje månad. Du kan räkna ut hur mycket ett månadssparande kan bli, längre ner på sidan.

Picto: orange 1

Välj ISK eller kapitalförsäkring

Spara till barn enkelt utan krångel med deklaration och skattekonsekvenser - i kapitalförsäkring eller investeringssparkonto (ISK).

Picto: orange 2

Välj hur du vill placera

När du sparar till barn har vi bra placeringar både för dig som är aktiv och för dig som vill att sparandet ska vara bekvämt och enkelt. Du kan också välja hållbara placeringar.

Picto: orange 3

Spara till barn i ditt eget eller barnets namn

Vill du bestämma när och hur pengarna ska betalas ut?

När du sparar till barn kan du beroende på sparform bestämma när och hur pengarna ska betalas ut. Det kan till exempel vara vid annat tillfälle än 18-årsdagen eller som månatlig utbetalning. Du kan välja att spara i barnets namn, i ditt eget namn eller i en kapitalförsäkring med barnet som förmånstagare.
Spara i barnets eller eget namn

Hur sparar man till barn

3 av 10 föräldrar tycker det är svårt att veta hur de ska spara till sina barn. Se filmen om vad ett regelbundet månadssparande kan ge.

Vecko/månadspeng

Privatekonom Arturo Arques samtalar med en pappa som har frågor om veckopeng och månadspeng till barn och ungdomar.

Föräldraguiden

Vi har samlat tips och information som du som förälder kan ha nytta av på en sida - Föräldraguiden.